Artrose is te genezen.

Stamceltherapie

Artrose is te genezen. Dat hebben we jarenlang niet kunnen vertellen. Ondanks dat er vele mogelijkheden zijn om de pijn te verzachten en het leed te verlichten, was genezing lange tijd een utopie.
Door de unieke samenwerking tussen onze andere praktijk, Dierenkliniek Rhenen en Medivet hebben we de mogelijkheid gecreëerd om stamcelbehandelingen bij hond en kat toe te passen. Bij deze behandeling worden lichaamseigen stamcellen uit het vet geïsoleerd en geactiveerd. Vervolgens worden deze cellen terug gebracht in de aangetaste gewrichten waarna herstel van het kraakbeen zal gaan optreden. Hierbij behalen we een succespercentage van ruim 80%! Dierenkliniek Rhenen is hier al in 2009 mee begonnen en is daarmee de eerste dierenkliniek waar deze vernieuwende therapie grootschalig wordt toegepast. Ook onze patiënten in Veenendaal bieden we graag deze mogelijkheid!

De behandeling

Allereerst zullen we bepalen of uw hond/kat in aanmerking komt voor deze therapie en de gezondheidstoestand van uw huisdier controleren. Vervolgens zullen we onder algehele narcose vet (ongeveer 20 gram) en bloed afnemen. In ons eigen laboratorium isoleren we de stamcellen en behandelen deze dusdanig dat ze kraakbeen zullen gaan vormen. Deze procedure neemt een aantal uren in beslag. De stamcellen zullen vervolgens in de aangetaste gewrichten worden gespoten en in een aantal gevallen ook in de bloedbaan. Alle ingebrachte cellen zijn afkomstig uit het eigen lichaam. Hierdoor wordt het risico op complicaties zo klein mogelijk gehouden.

Consult

Tijdens een extra lang consult, kijkt de dierenarts uw huisdier volledig na. Hierbij zal extra aandacht worden besteed aan de veel voorkomende ouderdomsklachten.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan pijn, gebitsproblemen, of aanwijzingen voor inwendige ziekten.

Herstel

Na een rustperiode van 2 weken zullen we de beweging weer langzaam gaan opvoeren. Dit is vooral om het nieuwgevormde kraakbeen niet te overbelasten. Na 2 weken tot ongeveer 3 maanden zal het nieuwe kraakbeen gevormd zijn. Hiermee zal ook de pijn verdwijnen of sterk afnemen. De problemen zullen minder worden en bewegen zal makkelijker gaan. Helaas is de therapie geen wondermiddel. Na gemiddeld 3 jaar zal ook het nieuwe kraakbeen weer gaan slijten.

Stamcelbank

De behandeling is dus helaas soms meer dan 1 keer nodig. Zeker bij jongere dieren kan dit nodig zijn. Daarom zijn we een samenwerking met de Stamcelbank aangegaan. Nu hebben wij de mogelijkheid om stamcellen langdurig op te slaan en op een later tijdstip alsnog te gebruiken. Het grote voordeel is dat we geen nieuwe narcose nodig hebben om de stamcellen te oogsten.

De stamcellen van uw huisdier zullen op geen enkele andere manier worden gebruikt dan voor uw eigen dier!

Andere toepassingen

Inmiddels lijken stamcellen op vele vlakken niet meer weg te denken bij zowel mens als dier. De mogelijkheden lijken dan voorlopig ook eindeloos. Naast het gebruik van stamceltherapie bij artrose hebben we inmiddels positieve ervaringen met het gebruik bij problemen als:

– nierfalen
– anemie (bloedarmoede)
– hernia’s

Meer weten?

Wilt u hier graag meer over weten of vraagt u zich af of uw huisdier hiervoor in aanmerking komt?
Neem dan gerust contact op met ons. Onze dierenartsen en assistenten kunnen u nog veel meer vertellen over stamceltherapie!
Voor een goede inschatting van de kansen, kan het helpen om de gegevens van uw eigen dierenarts door ons te laten inzien.
De meeste informatie is via Dierenkliniek Rhenen te verkrijgen, of anders via Robert of Eveline.

WhatsApp chat