Laboratorium

Soms is er meer nodig dan alleen een klinisch onderzoek. De dierenarts kan dan adviseren om bijvoorbeeld bloed- of urineonderzoek te doen. Of er kunnen wat celletjes afgenomen worden om onder de microscoop te bekijken, dit noemen we cytologie. 

Urine
Urine is meestal gemakkelijk te verkrijgen en kan ons veel informatie geven. Het wordt vaak gebruikt om te ontdekken of er problemen zijn met of in de urinewegen.
We denken dan vooral aan blaasontsteking, aanwezigheid van kristallen of te veel eiwit in de urine. Ook voor een nierprobleem of bijvoorbeeld suikerziekte kan dit onderzoek al veel informatie geven! De meeste onderzoeken zullen wij binnen een uurtje kunnen doen. Als we op zoek zijn naar bacteriën kan het zijn dat wij in de kliniek steriel wat urine moeten verzamelen, en dit opsturen naar het laboratorium. 

Bloed
Met bloedonderzoek kunnen wij heel veel extra informatie verkrijgen over orgaanfuncties. Op onze eigen apparatuur kan onder andere worden gekeken naar de zouten, eiwitten en suikers in het bloed, en de functies van bijvoorbeeld lever, nieren en schildklier. Ook kunnen wij in onze praktijk in Rhenen de witte en rode bloedcellen meten, wat ons meer kan vertellen over een eventuele bloedarmoede of ontsteking. 

Ontlasting
In ons laboratorium kunnen wij ontlasting onderzoeken op de aanwezigheid van wormeieren en bepaalde parasieten. Wij vragen u dan vaak ontlasting van meerdere dagen te verzamelen.

Extern laboratorium
Niet alle onderzoeken kunnen wij zelf uitvoeren. Voor sommige aandoeningen hebben wij de hulp van een laboratorium ingeschakeld. De monsters worden dan ‘s nachts opgehaald door een koerier, waardoor wij vaak al de volgende dag een uitslag hebben!

WhatsApp chat