Een kijkje in de maag en slokdarm

Endoscopie

Letterlijk betekent endoscopie “binnen kijken”. Met een flexibele slang met daarin een camera, kunnen wij de slokdarm, volledige maag en begin van de dunne darm in beeld krijgen zonder een snede te hoeven maken.

In onze andere vestiging in Rhenen kunnen wij de endoscopie voor u uitvoeren.

Wanneer endoscopie?

Een endoscopie kan om verschillende redenen worden uitgevoerd.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan scherpe dingen die net door uw hond zijn opgegeten – zo hebben wij al met enige regelmaat scheermesjes, stukken glas of satéprikkers uit magen kunnen vissen!

Een andere reden voor endoscopie kan een chronisch probleem zijn, bijvoorbeeld een hond die al langere tijd regelmatig braakt.
De endoscoop bevat een werkkanaal waardoor de dierenarts instrumenten kan schuiven, zoals een tangetje om biopten te nemen van het slijmvlies.

De dag van de behandeling

Voor een endoscopie moet uw huisdier nuchter zijn. Van tevoren bespreken wij met u hoelang voor het onderzoek uw dier nuchter moet zijn en waar u verder rekening mee moet houden.
Is er bij de endoscopie weefsel (een biopt) afgenomen voor verder onderzoek? Uw dierenarts zal aangeven wanneer de uitslag verwacht wordt, vaak is dit na ongeveer twee weken. In geval van spoed kan deze uitslag er al binnen enkele dagen zijn. Als de uitslag bekend is, bespreekt de dierenarts deze uiteraard met u.

Voor de verwijzend dierenarts

Wilt u als dierenarts een patiënt doorsturen voor een endoscopie? Dan kunt u van ons dezelfde dag of uiterlijk de dag erna een verslag van de bevindingen verwachten.

WhatsApp chat